XT Mașină de tăiat laser-metal
Mașina de tăiat cu laser pentru metale este un fel de mașină de tăiat cu laser cu fibre optice, utilizată special pentru tăierea plăcilor/țevilor metalice. Principalele sale caracteristici sunt prelucrarea fără contact a laserului, viteza mare, efectul de tăiere bun și eficiența ridicată. Acum, mașina de tăiat cu laser a metalelor este utilizată pe scară largă în tăierea materialelor metalice în toate domeniile vieții. Mașina de tăiat cu laser pentru metal este un fel de echipament pentru mașină de tipărire automată, care poate economisi o mulțime de materiale, iar materialul tăiat de mașina de tăiat cu laser pentru metal este foarte plat, iar tăierea sa este foarte netedă. Prețul mașinii de tăiat cu laser pentru metal nu este ieftin, iar prețul general este măsurat în zece mii, dar acest tip de echipament poate reduce costul de procesare în timpul operațiunii.
Știți ce este laserul în mașina de tăiat cu laser. Laserul este un fel de fascicul cu o capacitate de eliberare foarte puternică. Laserul poate realiza o tăiere extrem de rapidă într-un timp foarte scurt. Mașina de tăiat metal poate economisi muncă și timp. Cunoașteți principiul mașinii de tăiat cu laser a metalelor. Să aruncăm o privire la principiul mașinii de tăiat cu laser a metalelor.
Tăierea cu laser presupune utilizarea unui fascicul laser focalizat cu densitate mare de putere pentru a iradia piesa de prelucrat, astfel încât materialul iradiat să se poată topi, vaporiza, abla sau ajunge rapid la punctul de aprindere. În același timp, piesa de prelucrat poate fi tăiată folosind fluxul de aer de mare viteză coaxial cu fasciculul pentru a elimina materialul topit. Tăierea cu laser aparține clasificării metodelor de tăiere termică. Tăierea cu laser poate fi împărțită în patru categorii: tăiere prin vaporizare cu laser, tăiere prin topire cu laser, tăiere cu oxigen cu laser și marcare cu laser și fractură controlată.
1) Tăierea prin vaporizare cu laser utilizează un fascicul laser cu densitate mare de energie pentru a încălzi piesa de prelucrat, făcând ca temperatura să crească rapid, atingând punctul de fierbere al materialului într-un timp foarte scurt, iar materialul începe să se vaporizeze și să formeze abur. Aburul se scurge cu o viteză mare și, în același timp, formează o crestătură pe material. Căldura de vaporizare a materialelor este în general mare, astfel încât tăierea prin vaporizare cu laser necesită o putere mare și densitate de putere.
Tăierea prin vaporizare cu laser este folosită mai ales pentru tăierea materialelor metalice extrem de subțiri.
2) Tăiere prin topire cu laser La tăierea prin topire cu laser, materialul metalic este topit prin încălzire cu laser, iar apoi gaze neoxidante (Ar, He, N etc.) sunt pulverizate prin duza coaxială cu fasciculul, iar metalul lichid este descărcat pentru a forma o tăietură de presiunea puternică a gazului. Tăierea prin topire cu laser nu trebuie să vaporizeze complet metalul. Energia necesară este doar 1/1 din cea a tăierii prin vaporizare. Tăierea prin topire cu laser este utilizată în principal pentru tăierea unor materiale neoxidabile sau metale active, cum ar fi oțelul inoxidabil, titanul, aluminiul și aliajele acestora.
3) Principiul tăierii cu oxigen cu laser este similar cu tăierea cu oxiacetilenă. Utilizează laserul ca sursă de căldură de preîncălzire și oxigenul și alte gaze active ca gaz de tăiere. Pe de o parte, gazul injectat acționează cu metalul de tăiere, iar reacția de oxidare eliberează o cantitate mare de căldură de oxidare. Pe de altă parte, oxizii topiți și substanțele topite sunt suflate din zona de reacție pentru a forma o crestătură în metal. Deoarece reacția de oxidare în procesul de tăiere produce o cantitate mare de căldură, energia necesară pentru tăierea cu oxigen cu laser este doar 1/2 din cea pentru tăierea prin topire, iar intensitatea tăierii este mult mai mare decât cea a tăierii prin vaporizare cu laser și a tăierii prin topire.
Tăierea cu laser cu oxigen este folosită în principal pentru oțel carbon, oțel titan, oțel pentru tratament termic și alte materiale metalice ușor oxidate.
4) Marcarea cu laser și controlul fracturii.
Scrierea cu laser este de a utiliza un laser cu densitate mare de energie pentru a scana suprafața unui material fragil, pentru a face materialul să se evapore într-o canelură mică și apoi să aplicați o anumită presiune, materialul fragil se va crăpa de-a lungul canelurii mici. Laserele utilizate pentru scrierea cu laser sunt, în general, lasere cu comutare Q și lasere cu CO2.
Fractura controlată este de a folosi distribuția abruptă a temperaturii generată de canelarea cu laser pentru a genera stres termic local în materialele fragile și pentru a face ca materialele să se rupă de-a lungul canelurii mici.
Cele de mai sus este introducerea de principiu a mașinii de tăiat cu laser a metalelor și a mașinii de tăiat cu laser a metalelor.