Avantajele tehnologiei de prelucrare a mașinii de tăiat cu laser

- 2023-02-15-

XT Mașină de tăiat laser-laser

1. Introducerea procesului

Tăierea cu laser este un proces fără contact, cu o densitate mare de energie și o bună controlabilitate. Concentrează fasciculul laser la fața locului cu diametrul minim mai mic de 0,1 mm, ceea ce face ca densitatea de putere la focalizare să fie mai mare de 107W-108W/ψ 2. Materialul iradiat este încălzit rapid la temperatura de vaporizare și evaporat pentru a forma o mică gaură. Când fasciculul se mișcă liniar în raport cu materialul, gaura mică este modelată în mod continuu într-o fantă cu o lățime de aproximativ 0,1 mm. În timpul tăierii, adăugați gaz auxiliar potrivit pentru materialul de tăiat pentru a accelera topirea materialului, pentru a elimina zgura sau pentru a proteja tăierea de oxidare.



Multe materiale metalice, indiferent de duritatea lor, pot fi tăiate cu laser fără deformare. Majoritatea materialelor organice și anorganice pot fi tăiate cu laser. Printre materialele de inginerie utilizate în mod obișnuit, pe lângă cupru, oțel carbon, oțel inoxidabil, oțel aliat, aluminiu și aliaje de aluminiu, titan și aliaje de titan, majoritatea aliajelor de nichel pot fi tăiate cu laser.

2Avantajele tăierii cu laser.

Fanta este cea mai îngustă, zona afectată de căldură este cea mai mică, deformarea locală a piesei de prelucrat este minimă și nu există deformare mecanică.

Este o prelucrare fără contact cu o bună controlabilitate. Nicio uzură a sculei, orice material dur (inclusiv nemetal) poate fi tăiat.

Adaptabilitate și flexibilitate largă, automatizare ușoară, profilare nelimitată și capacitate de tăiere.

În comparație cu metodele tradiționale de tăiere a plăcilor, tăierea cu laser are avantaje evidente. Viteză de tăiere rapidă și eficiență ridicată a producției. Calitate bună de tăiere, tăietură îngustă. Adaptabilitate bună a materialului, fără uzură a sculei. Atât părțile simple, cât și cele complexe pot fi modelate cu precizie și rapid prin tăiere cu laser. Grad ridicat de automatizare, operare simplă, intensitate scăzută a muncii și fără poluare. Costuri reduse de producție și beneficii economice bune. Ciclul de viață efectiv al acestei tehnologii este lung.

În comparație cu metodele convenționale de prelucrare, tăierea cu laser are, de asemenea, avantaje evidente. În metoda de tăiere termică, nici tăierea combustibilului cu oxigen (cum ar fi acetilena), nici tăierea cu plasmă nu pot concentra energia într-o zonă mică, cum ar fi raza laser, rezultând o suprafață de tăiere largă, o zonă mare afectată de căldură și o deformare evidentă a piesei de prelucrat. Echipamentul de tăiere combustibil cu oxigen are volum mic și investiții reduse. Poate tăia o placă de oțel de 1 metru grosime. Este o unealtă de tăiere foarte flexibilă, folosită în principal pentru tăierea oțelului cu conținut scăzut de carbon. Cu toate acestea, datorită zonei sale mari afectate de căldură și a vitezei de tăiere reduse, tăietura prezintă dintări și crețe grave. Prin urmare, este rar folosit pentru tăierea materialelor cu grosime mai mică de 20 mm și care necesită dimensiuni precise. Viteza tăierii cu plasmă este similară cu cea a tăierii cu laser, care este semnificativ mai mare decât cea a tăierii cu flacără cu acetilenă. Cu toate acestea, energia sa de tăiere este scăzută, vârful muchiei de tăiere este circulară, iar muchia de tăiere este evident ondulată. În timpul funcționării, este de asemenea necesar să se prevină ca razele ultraviolete generate de arc să afecteze operatorul.

În comparație cu tăierea cu laser, tăierea cu plasmă este puțin mai bună, deoarece este mai potrivită pentru tăierea plăcilor de oțel mai groase și a aliajelor de aluminiu cu reflectivitate mare. Cu toate acestea, laserul poate tăia nemetale, în timp ce alte metode de tăiere termică nu pot. În procesul de ștanțare mecanică, folosirea ștanțarii cu matriță pentru a produce cantități mari de piese are avantajele costurilor reduse și ciclului de producție scurt, dar această metodă este dificil de adaptat la schimbările de design, echipamente speciale, ciclu lung de fabricație și cost ridicat. Pentru întreprinderile mici și mijlocii, avantajele tăierii cu laser vor fi pe deplin demonstrate. Tăierea cu laser este propice pentru aranjarea strânsă și imbricarea pieselor de prelucrat, ceea ce economisește mai mult material decât ștanțarea cu matriță, ceea ce necesită mai mult material în jurul fiecărei piese de prelucrat. Pentru piesele mari și complexe care trebuie să fie perforate în secțiuni, este necesar un poanson pentru a perfora, rezultând multe muchii tăietoare mici în formă de coajă pe tăiere, rezultând un număr mare de resturi. Pentru metalul subțire, se adoptă tăierea, iar viteza sa de tăiere este mult mai mică decât tăierea cu laser. În plus, ca unealtă flexibilă de tăiere pentru profilare fără contact, laserul poate tăia din orice punct al materialului în orice direcție, care depășește domeniul de aplicare a ferăstrăului. Tăierea electrică cu scânteie sau sârmă este utilizată pentru prelucrarea fină a materialelor dure. Deși incizia este relativ plată, viteza de tăiere este cu câteva ordine de mărime mai mică decât tăierea cu laser. Deși tăierea cu apă poate tăia multe materiale nemetalice, costul său de funcționare este relativ mare.