Trei domenii majore de aplicare a tehnologiei laser în China

- 2023-03-08-

Tehnologia de marcare cu laser, tehnologia de tăiere cu laser și tehnologia de sudare cu laser sunt trei domenii majore de aplicare a tehnologiei laser în China

Tehnologia de marcare cu laser

Tehnologia de marcare cu laser este unul dintre cele mai mari domenii de aplicare ale procesării cu laser. Marcarea cu laser este o metodă de marcare care utilizează un laser cu densitate mare de energie pentru a iradia local piesa de prelucrat, a vaporiza materialul de suprafață sau a produce o reacție chimică de schimbare a culorii, lăsând astfel o urmă permanentă. Marcarea cu laser poate imprima tot felul de caractere, simboluri și modele, iar dimensiunea caracterelor variază de la milimetru la micrometru, ceea ce are o semnificație specială pentru anti-contrafacerea produselor. Fascicul laser ultra-fin focalizat este ca un cuțit, care poate îndepărta materialul de suprafață al obiectului punct cu punct. Progresivitatea sa constă în prelucrarea fără contact în procesul de marcare, care nu va produce extrudare mecanică sau stres mecanic, deci nu va deteriora obiectul prelucrat. Datorită dimensiunii mici, zonei mici afectate de căldură și procesării fine a laserului focalizat, pot fi finalizate unele procese care nu pot fi realizate prin metode tradiționale.



„Instrumentul” folosit în prelucrarea cu laser este un punct de focalizare, care nu necesită echipamente și materiale suplimentare. Atâta timp cât laserul poate funcționa normal, acesta poate fi procesat continuu pentru o lungă perioadă de timp. Viteza de procesare cu laser este rapidă și costul scăzut. Procesarea cu laser este controlată automat de computer și nu este necesară nicio intervenție manuală în procesul de producție.

Ce fel de informații pe care laserul le poate marca este legat doar de conținutul de design din computer. Atâta timp cât sistemul de marcare a desenului proiectat în computer poate fi identificat, mașina de marcat poate restabili cu precizie informațiile de proiectare pe suportul corespunzător. Prin urmare, funcția software-ului determină de fapt funcția sistemului în mare măsură.

Tehnologie de tăiere cu laser

Tehnologia de tăiere cu laser este utilizată pe scară largă în prelucrarea materialelor metalice și nemetalice, ceea ce poate scurta foarte mult timpul de procesare, poate reduce costurile de prelucrare și poate îmbunătăți calitatea piesei de prelucrat. Laserul modern a devenit „sabia ascuțită” a „tăierei fierului ca noroiul” în imaginația oamenilor. Luați ca exemplu mașina de tăiat cu laser CO2 a companiei noastre, întregul sistem este compus din sistem de control, sistem de mișcare, sistem optic, sistem de răcire cu apă, sistem de protecție pentru evacuarea fumului și suflarea aerului etc. Se adoptă cel mai avansat mod de control numeric pentru a realiza legături cu mai multe axe și tăiere cu impact energetic independent de viteza laserului. În același timp, DXP, PLT, CNC și alte formate grafice sunt acceptate pentru a îmbunătăți capacitatea de redare și procesare a graficelor interfeței. Servomotorul importat și structura șină de ghidare a transmisiei cu performanțe superioare sunt adoptate pentru a obține o precizie bună a mișcării la viteză mare.

Tăierea cu laser este realizată prin aplicarea energiei cu densitate mare de putere generată de focalizarea laser. Sub controlul computerului, laserul se descarcă printr-un impuls, producând astfel un laser cu impulsuri repetitive de înaltă frecvență controlat, formând un fascicul cu o anumită frecvență și o anumită lățime a impulsului. Raza laser pulsată este transmisă și reflectată prin calea optică și focalizată pe suprafața obiectului procesat pentru a forma un punct de lumină minuscul, de înaltă densitate energetică. Focalizarea este situată în apropierea suprafeței prelucrate, iar materialul prelucrat este topit sau vaporizat la o temperatură ridicată instantanee. Fiecare impuls laser de mare energie va împroșca instantaneu o mică gaură pe suprafața obiectului. Sub controlul computerului, capul de procesare cu laser și materialul prelucrat se mișcă continuu unul față de celălalt conform figurii predesenate, astfel încât să proceseze obiectul. Forma dorită. În timpul tăierii, fluxul de gaz coaxial cu fasciculul este pulverizat din capul de tăiere, iar materialul topit sau vaporizat este suflat din partea de jos a tăieturii (notă: dacă gazul suflat reacționează cu materialul de tăiat, reacția va fi furnizează energie suplimentară necesară pentru tăiere.Debitul de gaz are și funcția de a răci suprafața de tăiere, de a reduce zona afectată de căldură și de a se asigura că lentila de focalizare nu este contaminată). În comparație cu metodele tradiționale de prelucrare a plăcilor, tăierea cu laser are caracteristicile de înaltă calitate a tăierii (lățime de tăiere îngustă, zonă mică afectată de căldură, tăiere netedă), viteză de tăiere rapidă, flexibilitate ridicată (poate tăia orice formă după bunul plac), gamă largă de materiale, etc. Adaptabilitate și alte avantaje.

Tehnologia de sudare cu laser

Sudarea cu laser este unul dintre aspectele importante ale aplicării tehnologiei de prelucrare a materialelor cu laser. Procesul de sudare este de tip conducție de căldură, adică suprafața piesei de prelucrat este încălzită prin radiație laser, iar căldura de suprafață este ghidată către difuzia internă prin transfer de căldură. Prin controlul lățimii, energiei, puterii de vârf și frecvenței de repetare a impulsului laser, piesa de prelucrat este topită pentru a forma un bazin de topire specific. Datorită avantajelor sale unice, a fost aplicat cu succes la sudarea pieselor mici. Apariția laserelor cu CO2 de mare putere și YAG de mare putere a deschis un nou domeniu al sudării cu laser. Sudarea cu penetrare adâncă bazată pe efectul de gaură a cheii a fost realizată și a fost din ce în ce mai utilizată în sectoarele mecanice, auto, oțel și în alte sectoare industriale.

În comparație cu alte tehnologii de sudare, principalele avantaje ale sudării cu laser sunt: ​​viteza mare, adâncimea mare și deformarea mică. Poate fi sudata la temperatura normala sau in conditii speciale, iar instalarea echipamentului de sudura este simpla. De exemplu, atunci când un laser trece printr-un câmp electromagnetic, fasciculul nu se va devia. Laserul poate fi sudat în aer și în unele medii gazoase și poate fi sudat prin sticlă sau materiale transparente pentru fascicul. După focalizarea cu laser, densitatea de putere este mare. La sudarea dispozitivelor de mare putere, raportul de aspect poate ajunge la 5:1, iar maximul poate ajunge la 10:1. Poate suda materiale refractare precum titanul și cuarțul, precum și materiale eterogene, cu efect bun. De exemplu, cuprul și tantalul, două materiale cu proprietăți complet diferite, au o rată de calificare de aproape 100%. Este posibilă și microsudura. După ce fasciculul laser este focalizat, se poate obține un punct foarte mic și poate fi poziționat cu precizie. Poate fi aplicat la asamblarea și sudarea pieselor mici în producția automată la scară largă, cum ar fi cablul de circuit integrat, arcul de păr de ceas, pistolul cu electroni cu tub imagine, etc. Sudarea cu laser nu numai că are o eficiență ridicată a producției și o eficiență ridicată, dar are și mici zona afectată de căldură și nicio poluare la punctul de sudare, ceea ce îmbunătățește foarte mult calitatea sudurii. Poate suda piese greu de contactat și poate realiza sudare pe distanțe lungi fără contact, care are o mare flexibilitate. Aplicarea tehnologiei de transmisie prin fibre optice în tehnologia laser YAG a făcut ca tehnologia de sudare cu laser să fie promovată și aplicată mai pe scară largă. Raza laser poate fi divizată cu ușurință în funcție de timp și spațiu și poate fi procesată simultan și la mai multe stații, oferind condiții pentru o sudură mai precisă.